Ένας απλός τρόπος να ζείς ευτυχισμένα .. Κάτι να κάνεις (.. να δημιουργείς), κάποιον να αγαπάς (.. να προσφέρεις απο την καρδιά σου), κάτι να ελπίζεις (.. ! ..) και κυρίως .. να πιστεύεις σε σένα και το Θεό !

Δενδραλίδη Λίνα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Bsc., Msc.

  Η μελέτη δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσε το 24% των πελατών. Μετά από άλλους τέσσερις μήνες η διαφορά στη βελτίωση διευρύνθηκε στο 42% (ομάδα online) και 26% στη δεύτερη ομάδα.

 

Θετικοί οι ειδικοί

Οι συνεδρίες online ήταν τακτικές και είχαν διάρκεια 55 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα θεραπευτής και θεραπευόμενος επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω των υπολογιστών τους. Η ομάδα των Βρετανών ερευνητών επισημαίνει ότι στο τέλος κάθε συνεδρίας ο ασθενής μπορούσε να έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το κείμενο της συζήτησης, κάτι που του επέτρεπε να βλέπει και να επεξεργάζεται τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. «Η θεραπεία μέσω υπολογιστή μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο εάν υπάρξει άμεση επαφή ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή τουλάχιστον στην αρχική φάση ή κάποια στιγμή στη συνέχεια», σχολιάζει ο Ενρίκο Μολινάρι, καθηγητής Ψυχολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Πολλοί ειδικοί είναι θετικοί στη χρήση του διαδικτύου για την ανακούφιση των ασθενών. Τρόποι θεραπείας παρέχονται με τηλεδιάσκεψη ή ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Ο ιταλικός σύλλογος ψυχοθεραπευτών «ενέκρινε» την ψυχοθεραπεία online αφού τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ο θεραπευόμενος πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία και την έδρα του θεραπευτή και να είναι ενήμερος για το αν στη θεραπεία του συμμετέχουν άλλα άτομα. Οι ψυχολόγοι θα πρέπει να ελέγχουν εάν το πρόσωπο που ζητά βοήθεια έχει ενηλικιωθεί.