Οι συναισθηματικά φορτισμένες σκέψεις, οι οποίες λειτουργούν σαν «ενεργειακά πακέτα», που δημιουργήθηκαν και κατευθύνονται συνειδητά ή ασυνείδητα για την υλοποίηση μιας πραγματικότητας, και την πραγματοποίηση κάποιου σκοπού, λέγονται «σκεπτομορφές».
Ας δούμε όμως ειδικότερα τι εννοούμε με την έννοια «σκεπτομορφή»:
Μια μορφή είναι πάντα νοητική. Η μορφή δεν είναι η ύλη που την αντανακλά, την περιέχει ή την εκφράζει. Αν κάτω από ένα φύλλο χαρτιού τοποθετήσουμε ένα μαγνήτη και πάνω στο φύλλο ρινίσματα σιδήρου, θα δούμε ότι η απλή άναρχη συσσώρευση αυτών των μορίων παίρνει τη μορφή των μαγνητικών αδραχτιών που εκπέμπει ο μαγνήτης. Η μορφή των αδραχτιών δεν προέρχεται από την ύλη, αλλά από το μαγνητικό και αόρατο προσανατολισμό που δημιουργεί ο μαγνήτης. Έτσι η υλική μορφή απαντά πάντα σε μια ήδη υπάρχουσα, στα λεπτά ή ενεργειακά επίπεδα, μορφή.

Η λεπτότερη ενεργειακή μορφή είναι αυτή που γνωρίζουμε ως «σκεπτομορφή», επειδή ακόμα και η μορφή του μαγνήτη υπήρξε κάποτε αντικείμενο κάποιας σκέψης, και ο μαγνητισμός της απαντά σε ένα είδος του Κοσμικού Νου, το οποίο προσαρμόζει ο ανθρώπινος νους κάτω από την εξωτερική εμφάνιση του μαγνήτη. Ο ανθρώπινος νους είναι μονάχα μια \"αποκρυσταλλοποίηση\" του Κοσμικού Νου, στον οποίο παρεμβάλλεται η βούληση του να είναι : αυτό που οι Ινδοί ονομάζουν Manas Taihasi( Jorge Αngel Livraga, 1980(*)
Επομένως, η υλική μορφή είναι πάντα περαστική και φθαρτή και ζει τόσο όσο η σκεπτομορφή που την εμψυχώνει. Μια σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη. Δεδομένης της πλαστικότητας των λεπτών επιπέδων, μια Ιδέα-Μορφή έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, επειδή προσαρμόζεται σαν Ον για να πλαστεί στην ουσία του φαινομενικού κόσμου, που είναι αυτός που συνήθως αντιλαμβανόμαστε. Μια «σκεπτομορφή», αν τραφεί και εκφραστεί κατάλληλα, προκαλεί αναπόφευκτα αλλαγές στη σφαίρα του υλικού, που πάντα αφήνεται να παρασυρθεί από εκείνη, εφόσον η ύλη δεν έχει ούτε μορφή ούτε βούληση έξω από τη δική της ύπαρξη. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι εφόσον μια σκεπτομορφή επηρεάζει την ύλη άρα μπορεί και επηρεάζει και τις διάφορες αλλοιώσεις, παραμορφώσεις, δυσλειτουργίες ή ασθένειες του υλικού μας σώματος, όπως συμβαίνει με πολλές περιπτώσεις αυτοίασης ασθενών. Η βαθιά πεποίθηση και θέληση τους να ζήσουν και να θεραπευθούν, δημιούργησε μια πολύ δυνατή σκεπτομορφή για την υπέρβαση απέναντι στην ασθένεια. Προηγουμένως, η σκεπτομορφή αυτή προσανατολισμένη στην ίαση και την υπέρβαση, κινητοποίησε μια σειρά από σκέψεις και ενέργειες στις οποίες ασυνείδητα ενεπλάκει το άτομο ώστε να καταλήξει στην επιβεβαίωση της αρχικής του σκεπτομορφής και την εκδήλωσή της στον υλικό κόσμο (αυτοεκπληρούμενη προφητεία). Σ αυτό το σημείο μπορούμε να αναφερθούμε στα θαύματα των πιστών και τις αμέτρητες περιπτώσεις αυτοίασης, εκεί που η κλασσική ιατρική επιστήμη θεωρούσε κάτι τέτοιο αδύνατον.
Παρ’ ολ’ αυτά, όπως υπάρχουν αρκετά ισχυρές θετικά φορτισμένες σκεπτομορφές που οδηγούν στην υπέρβαση και την αυτοίαση, υπάρχουν και αντίστοιχα αρνητικές σκεπτομορφές. Μια αρνητική σκεπτομορφή έχει μεγάλη δύναμη αλλά δεν είναι ακαταμάχητη.
Μπορεί κανείς να τη νικήσει με μια άλλη σκεπτομορφή αντίθετης τάσης και μεγαλύτερης δύναμης, κυρίως πνευματικής, μιας και οι πράξεις και θελήσεις που εκφράζονται στα λεπτότερα επίπεδα έχουν προτεραιότητα πάνω στα λιγότερο λεπτά, που είναι πιο βραδυκίνητα και εύθραυστα λόγω της \"κρυσταλλοποίησής\" τους. Μια σκεπτομορφή, δημιουργημένη απο το πνεύμα και καλά σχεδιασμένη από ένα δυνατό νου, μπορεί να νικήσει τις σκεπτομορφές των διαστροφών και όλων εκείνων που έχουν να κάνουν με τον άστατο ψυχοφυσικό κόσμο.
Κάθε γυναίκα, κάθε άνδρας έχουν στον πνευματικό κόρφο τους την αναγκαία δύναμη για να πλάθουν και να εκπέμπουν σκεπτομορφές. Η γενική αδυναμία των εκπομπών οφείλεται στην άγνοια της τεχνικής και στην αμφιβολία που έχει σπείρει στις ίδιες τις ψυχές τους η ανεπαρκής σύγχρονη εκπαίδευση, που ενθρονίζει την ευθραυστότητα, την αμφιβολία, το καπρίτσιο. Αλλά ο νους που είναι πειθαρχημένος από την προσπάθεια, τη βούληση να είναι, την έλλειψη διαστροφών και φαύλων ιδεών που καταναλώνουν ενέργεια χωρίς να βγουν από την τροχιά τους, προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες να νικήσει κάθε μορφή αντιξοότητας, μεταλλάσσοντάς την σε θετική εμπειρία και σε επιτυχείς πράξεις.
Ας θυμηθούμε οτι, όπως προείπαμε, μια σκεπτομορφή νικιέται μονάχα με άλλη σκεπτομορφή.
Η φυσική πειθαρχία, η υγιεινή, τα τραγούδια, τα όμορφα τοπία, τα αλτρουιστικά συναισθήματα είναι ανεκτίμητοι βοηθοί στη μάχη ενάντια σε μια κακή σκεπτομορφή. Επίσης βοηθούν η προσευχή και η εργασία, το ηρωικό συναίσθημα της γενναιοδωρίας προς τους συνανθρώπους μας και η ίδια η αξιοπρέπεια του ατόμου.

Πώς κυριαρχείται οριστικά μια σκεπτομορφή ;

Πρώτα απο όλα, πρέπει να τη νικήσουμε μέσα μας.
Όποιος δεν νικήσει τον εαυτό του, ποτέ δεν θα μπορέσει να νικήσει τον περίγυρό του. Επειδή, αν το αναλύσουμε καλά, τον πρώτο περίγυρό του τον αποτελούν οι δικοί του φορείς συνείδησης στο συγκινησιακό, ζωτικό και φυσικό επίπεδο.
Όποιος, σε περισσότερο ή λιγότερο κανονικές συνθήκες, δεν μπορεί να σηκωθεί απο το κρεβάτι το πρωί, ακόμα και αν το επιθυμεί πολύ, ας μην ονειρεύεται να υψώσει ιδεολογίες και να έχει οπαδούς, εκτός και αν πρόκειται για αδαείς.
Όποιος υψώνεται μέσα του και αντικρίζει θαρραλέα την ασθένεια, την αντιξοότητα ή τη συμφορά, αυτός είναι μόνο που μπορεί να νικήσει εκείνες τις περιστάσεις. Όποιος δεν κάνει έτσι και τριγυρίζεται απο τα αόρατα έντομα της νοητικής βρωμιάς, είναι ένας νεκρός που περπατά ... και σύντομα θα τον βρει ο φυσικός θάνατος χωρίς να έχει αφήσει στον κόσμο ίχνη στο πέρασμα του.
Αφού τα καταφέρει σε αυτή την πρώτη φάση, στη συνέχεια πρέπει να περάσει στην εφαρμογή με συστηματικό τρόπο, χωρίς να ενδίδει και χωρίς να κάνει διακοπές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην \"αναπαυθούμε στις δάφνες\" , επειδή η δυσοίωνη σκεπτομορφή μπορεί να έχει απορριφθεί, αλλά δεν έχει μεταλλαχθεί. Αν σκεφθούμε την πλαστικότητα των σκεπτομορφών, θα δούμε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε σίγουροι ότι τις ξεπεράσαμε. Αυτή τη βεβαιότητα θα μας την δώσουν οι θεαματικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του ανθρώπου που προσπάθησε για κάτι τέτοιο.
Αν, φυσικά, ζωτικά, ψυχικά και νοητικά είναι περισσότερο καθαρός και αγνός, σημαίνει ότι θριάμβευσε και ιάθει. Ειδάλλως, αν η παλιά αρνητική σκεπτομορφή έχει αντικατασταθεί με ναρκωτικά ή φανατικές εμμονές, στην πραγματικότητα επιβιώνει με διαφορετική εμφάνιση.
Επομένως, για να πετύχουμε το ισχυρότερο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη σκέψη μας, τη ζωή μας και την υγεία μας (και αναφέρομαι πάλι στην ικανότητα για αυτοίαση), χρειάζεται να έχουμε ένα αγνό περιβάλλον, υγιείς συντροφιές, ορθά μέσα ζωής που ευνοούν υγιείς και θετικές σκεπτομορφές.
Η υγιέστερη προφύλαξη είναι η δραστήρια εργασία και η μελέτη. Για παράδειγμα:1. Να μη δώσουμε στη σεξουαλική επαφή μεγαλύτερη σημασία απο αυτή που έχει, 2. Να καλλιεργήσουμε την Αγάπη, την Γενναιοδωρία, τις Τέχνες. τα Γράμματα και τις Επιστήμες, 3.Να αποφύγουμε τις υπερβολές στο φαγητό, στο ποτό και στον καπνό, 4. Να κάνουμε στο τέλος κάθε μέρας μια σύντομη αλλά γόνιμη ενδοσκόπηση, 5. Να πιστεύουμε στο Θεό και στην αθανασία της ψυχής, όχι από συνήθεια, αλλά από εσωτερική πεποίθηση., 6.Να αποστρεφόμαστε τον αρνητισμό απο όπου και αν προέρχεται, 7.Να προτιμούμε λ.χ. τις πνευματικές μουσικές κι ένα πνευματικό περιβάλλον κι όχι ξέφρενα όργια.
Όλα αυτά αποτελούν ένα σίγουρο ζωτικό μηχανισμό που μας προφυλάσσει έτσι ώστε να μην πέσουμε στα δίχτυα των αρνητικών προς εμάς σκεπτομορφών και δημιουργούν τις προυποθέσεις για συνειδητή δημιουργία σκεπτομορφών γεμάτες από ευτυχία, πλούσιες σε χροιές, και γεμάτες από δυνατότητες υπέρβασης σε όλα τα επίπεδα.
Έτσι , χρειάζεται να «φανταστούμε» τη ζωή μας με πιο αισιόδοξες προοπτικές, αφού από τις παρούσες μας εικόνες θα προέλθει ο κόσμος του Μέλλοντος. Το σήμερα είναι το αποτέλεσμα του Χτες. Όλα όσα υπάρχουν άρχισαν με μια εικόνα. Γι αυτό αν αποφύγουμε τις φαντασιοπληξίες και τα παραληρήματα θα κατακτήσουμε τον βαθύτερο Εαυτό μας που είναι η πηγή της αληθινής υπέρβασης.
Επιπλέον, η δημιουργία θετικών σκεπτομορφών είναι η δραστηριότητα η οποία γεννά κάτι το ποιοτικά νέο που στο παρελθόν ποτέ δεν υπήρχε.
Μπορεί να προσεγγιστεί από την άποψη της ψυχολογίας αλλά και της φιλοσοφίας.
Η ψυχολογική θεώρηση της δημιουργίας των σκεπτομορφών μελετά τη διαδικασία, τον «ψυχολογικό μηχανισμό» απο όπου πηγάζει η πράξη της θετικής σκέψης με έντονο συναίσθημα. Ένα μοντέλο που χρησιμοποείται για να περιγράψει φαινομενολογικά την πορεία της θετικής δημιουργικής σκεπτομορφής, είναι αυτό του Ουάλας, ο οποίος το διατύπωσε στηριζόμενος σε μαρτυρίες επιφανών ατόμων, όπως του μαθηματικού Poincare.(*)
Διακρίνει τέσσερα στάδια: -την προετοιμασία (δηλαδή τη βαθιά γνώση του θέματος και την έντονη ενασχόληση με το συγκεκριμένο πρόβλημα), -την εκκόλαψη (σαν ένα διάλειμμα στις προσπάθειες επίλυσης), -το φωτισμό (λύση του προβλήματος ξαφνικά, ενορατικά) και -την επαλήθευση (τεκμηρίωση της ορθότητας της λύσης).

Υπάρχουν ακόμη διάφοροι τρόποι να εντρυφήσει κανείς στην έννοια της θετικής σκεπτομορφής:

α) είναι εκείνο το είδος σκέψης που οδηγεί σε δημιουργικά προϊόντα, σε νέα, πρωτότυπα, μοναδικά ή ασυνήθιστα προϊόντα, που όμως είναι χρήσιμα για το άτομο ή την κοινωνία στην οποία ζει. Τέτοια είναι οι εφευρέσεις, οι θεωρίες, τα καλλιτεχνικά έργα, οι τεχνολογικές κατασκευές, οι νόμοι, οι ιατρικές ανακαλύψεις . Ακόμα και η αλλαγή στη διακόσμηση ή στον τρόπο ζωής είναι δημιουργικό προϊόν.
β) Με βάση τις γνωστικές διεργασίες, μια θετική σκεπτομορφή μπορεί να οδηγήσει στη λύση προβλημάτων στα οποία δεν υπάρχει μόνο μια λύση, αλλά πολλές αξιοποιώντας τα στοιχεία γύρω από το πρόβλημα κι όχι μόνο τα δεδομένα του προβλήματος.
Το χιούμορ, για παράδειγμα, πολλές φορές, είναι μια θετική απάντηση σε μια συμβατική περίσταση.
γ) Μια θετική σκεπτομορφή κινητοποιεί το άτομο να επίδοθεί σε έργα που επιζητούν πρωτοτυπία, απόμακρους συνειρμούς και ασυνήθιστες ιδέες. Χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με θετικές σκεπτομορφές είναι τα ακόλουθα:
-ευκολία έκφρασης.
-ευκαμψία. Το άτομο είναι ικανό να εξετάσει μια μεγάλη γκάμα προσεγγίσεων για κάποιο πρόβλημα, χωρίς να χάσει από μπροστά του τους κύριους στόχους του.
-ευαισθησία στα προβλήματα. Ασχολείται με το να ανακαλύπτει, όχι μόνο να λύνει προβλήματα, εκεί που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται τίποτε το αξιοπερίεργο.
-πρωτοτυπία. Αυτή τρέφεται με την έκπληξη, την αλλαγή (ταξίδια, αλλαγή δραστηριότητας, βουτιά στο απροσδόκητο), έχει ανάγκη να ανανεώνει την εμπειρία.
-περιέργεια. Είναι η ικανότητα να θαυμάζει κανείς. Η ανάγκη είναι η μητέρα όλων των εφευρέσεων, αλλά ο πατέρας είναι η περιέργεια.
-άνοιγμα στις συγκινήσεις και στο ασυνείδητο. Χρειάζεται να έχει κανείς περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ορμητικότητα, να ανταποκρίνεται στις συγκινήσεις και στα συναισθήματα καλύτερα από τους άλλους.
-έχει κίνητρα. Έχει μια δυνατή επιθυμία να δημιουργήσει, μια βαθιά αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος, καθώς και του σκοπού να φτάσει. Ζει το παρόν.
-επιμονή και συγκέντρωση. Ένα άθροισμα αποτυχημένων προσπαθειών ερεθίζει τη δημιουργικότητα, ενεργοποιεί την ασυνείδητη διαδικασία διαλογισμού και επώασης ιδεών. Χωρίς προκαταρκτική εργασία, το ασυνείδητο διατηρεί τη στειρότητά του.
-ικανότητα να σκέπτεται με εικόνες. Χρειάζεται να αντιληφθεί κανείς τις νοητικές εικόνες πριν περάσει στο στάδιο του λεκτικού σχηματισμού των εννοιών που βρήκε, γιατί αλλιώς μπορεί να οδηγηθεί στην αλλοίωσή τους.
-ικανότητα να «παίξει» με τις ιδέες, σαν ένα είδος ψυχολογικού στρέτσιγκ. Βοηθά το άτομο να βρίσκει «κατά τύχη» καταπληκτικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
-ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης. Η ανάλυση είναι ο τεμαχισμός των στοιχείων, ενώ η δημιουργική σύνθεση είναι να αναδιοργανώσει τα διάφορα στοιχεία με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα νέο στοιχείο, αποτέλεσμα ολιστικής θεώρησης.
-ανοχή στα διφορούμενα. Δε φοβάται την αοριστία. Είναι συνειδητός και πεπεισμένος για τα πολύπλοκα, παράδοξα, χαοτικά χαρακτηριστικά των περισσότερων καταστάσεων.
-διάκριση και επιλεκτικότητα. Ικανότητα να ξεχωρίσει κανείς τα ουσιαστικά από τα μη.
-ικανότητα ανοχής στην απομόνωση, για να είναι ικανός να δημιουργήσει.
-δημιουργική μνήμη, η οποία έχει ανάγκη από ρευστότητα και δυναμική στα συστατικά της στοιχεία.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος καλλιέργειας της ομαδικής κυρίως δημιουργίας θετικών σκεπτομορφών είναι η μέθοδος brainstorming (=έφοδος στον εγκέφαλο), ο κατάλογος των δημιουργικών ιδεών, το απάνθισμα (συλλογή ιδεών άλλων), οι αναλογίες και μεταφορές, η συνεκτική (να δούμε το γνωστό μέσα από περίεργα, νέα πλαίσια αναφοράς). Γενικά η διαδικασία θετικών σκεπτομορφών, είναι δυνατόν να διευκολυνθεί όταν υπάρχει ένα περιβάλλον που τις ενισχύει Η φιλοσοφία από την άλλη μεριά, εξετάζει το θέμα της ουσίας της σκεπτομορφής, το οποίο τοποθετείται διαφορετικά στις διάφορες ιστορικές εποχές: Ο Πλάτωνας έλεγε ότι τα πράγματα σε αυτό τον κόσμο είναι απλώς σκιές των ιδεών, που εδρεύουν στο Νοητό κόσμο. Αλλά επειδή ο ανθρώπινος νους σκέπτεται με εικόνες και δε φτάνει στις καθαρές, αφηρημένες ιδέες, χρειάζεται την επέμβαση του γόνιμου οραματισμού και της Φαντασίας, ως ανώτερης ιδιότητας του κόσμου της Ψυχής. Αυτή χειρίζεται εικόνες, είδωλα, οι οποίες είναι τα «ρούχα» των αφηρημένων ιδεών του Νοητού Κόσμου. Είναι το όργανο της Ψυχής, το όργανο της Μεταμόρφωσης, της Ανανέωσης.

Συνεπώς ο μόνος τρόπος για να έχει ο άνθρωπος πρόσβαση στον Ανώτερο Πνευματικό Κόσμο είναι δια μέσου της δημιουργίας, της ανάπτυξης και του ελέγχου των θετικών λογισμών/σκεπτομορφών. Μόνο έτσι θα γεννηθεί μέσα μας ο αληθινός μας εαυτός, το λεγόμενο Δημιουργικό Εγώ. Αν ο άνθρωπος τις χειριστεί καλά και δεν παγιδευτεί στο επίπεδο της φαντασίωσης και της φαντασιοπληξίας, μπορεί να τον βάλει σε επαφή με το αόρατο και το υπερβατικό..
Πιο πρακτικά, για να αναπτύξει κανείς θετικές σκεπτομορφές χρειάζεται να μάθει να μην αλλοιώνει τις μορφές ή τις εικόνες και να τις κρατά στο μυαλό του πολύ Χρόνο, δηλαδή να αποκτήσει ένα πολύ καθαρό πνεύμα. Αυτό σημαίνει παράλληλα:
-ανάπτυξη της Προσοχής
-ανάπτυξη της Μνήμης
-γαλήνεμα και έλεγχος των παθών που ταράζουν τον Ψυχισμό.
Ακόμη χρειάζεται ο άνθρωπος να αποκτήσει δικές του ανεξάρτητες, αυτόνομες σκεπτομορφές. Κάποιοι νομίζουν ότι όσα σκέφτονται και επιθυμούν είναι δικά τους, ενώ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνουν τις ιδέες που τους έχουν εμφυτευτεί σε τόσα χρόνια, είτε από την εκπαίδευση, είτε από τα ΜΜΕ, είτε από το περιβάλλον που ζουν, μπλοκάροντας έτσι την ορθή αντίληψη της πραγματικότητας μιας συγκεκριμένης κατάστασης ή προβλήματος.
Για να έχει λοιπόν κάποιος τις δικές του ιδέες, τις δικές του σκεπτομορφές, χρειάζεται να έχει ένα νοητικό σώμα ελεύθερο, που να έχει σπάσει τη συνήθεια να στηρίζεται στις γνώμες των άλλων, ακολουθώντας λίγο- πολύ τις διάφορες τάσεις/μόδες.
Η δημιουργική σκέψη χρειάζεται ένα πνεύμα ανοικτό προς μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ο άνθρωπος πρέπει να αναρωτιέται για τον άνθρωπο, την πόλη, τον κόσμο, την ιστορία, την επιστήμη, την τέχνη, τα σύγχρονα προβλήματα. Πρέπει να τείνουμε προς πιο ολιστικές γνώσεις που να διευκολύνουν μια συναισθηματική ισορροπία..

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως είδαμε, οι σκεπτομορφές συνδέονται άμεσα με την αυτοαποτελεσματικότητα, και δημιουργούν προσδοκίες έκβασης για την υπέρβαση και την ίαση. Έτσι, χρειάζεται να «φανταστούμε» τη ζωή μας και την ίδια την υγεία μας με πιο αισιόδοξες προοπτικές, αφού από τις παρούσες μας εικόνες θα προέλθει ο κόσμος του Μέλλοντος μας. Το σήμερα είναι το αποτέλεσμα του Χτες. Όλα όσα υπάρχουν άρχισαν με μια εικόνα. Γι αυτό αν αποφύγουμε τις φαντασιοπληξίες και τα παραληρήματα θα κατακτήσουμε τον βαθύτερο Εαυτό μας που είναι η πηγή της αληθινής υπέρβασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Σημειώσεις εισαγωγικής σειράς σεμιναρίου ΝΑ
2. Σημειώσεις Ψυχολογίας ΝΑ, θέμα 7ο : Η Φαντασία
3. Εγχειρίδιο Δημιουργικής Φαντασίας, Εκδ. ΕΝΑ
4. Δημιουργική διαδικασία των σκεπτομορφών: θεωρία & τεχνική για την ανάπτυξη τους, Κ. Μαγνήσαλη, εκδ. INTERBOOKS
5. Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, Λεξικό τόμ. 3.
6. Φιλοσοφικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, τόμ. 2 , εκδ. Καπόπουλος

Ηλεκτρονικές πηγές

JorgeΑngelLivraga,1980: http://www.upasika.com/docs/livraga/Livraga%20Jorge%20-%20Formas%20mentales%20y%20como%20dominarlas.pdf
www.en.wikipedia.org/.../Henri_Poincare


Κάλεσε τώρα στο Τηλ. 697 2057 977
... και αξιοποίησε μια απο τις υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης
Δενδραλίδη Λίνα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Bsc., Msc.
Πτυχιούχος Παντείου Παν/μείου
Master Γνωσιακή Επιστήμη, Παν/μείου Αθηνών
Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων